Wijn bestellen? 12 flessen halen, 11 betalen*. Afhalen op afspraak. Bel of mail ons.

Clos Saint Jean Chateauneuf du Pape 2017

€ 29,95

Prijs p/st excl. 21% btw

Beschrijving

Jaargang:

2017

Druivenras:

Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Muscardin, Syrah, Vaccarese

Herkomst:

Frankrijk, Rhône

Classificatie:

AOC Châteauneuf-du-Pape

Bijzonderheden:

Bewaarpotentieel 10 a 15 jaar. Ook verkrijgbaar in Magnum flessen a € 69,95

Beschrijving:

Afkomstig van wijngaard Clos St Jean, een van de mooiste wijngaarden van de appellatie. Er zitten wijnstokken bij van 80 en 90 jaar oud.

Diepe robijnrode kleur, in de geur zwarte bessen, bramen, krenten, chocolade, laurier, speculaas en vijgen. De smaak is vol en rijk met tonen van kruiden (laurier, kaneel) en zwart fruit (bramen, zwarte bessen). Krachtige, lange afdronk.

Na de oogst wordt 90% van de druiven ontsteeld. Vervolgens worden de druiven apart van elkaar vergist in betonnen vaten. Dit kan, inclusief schilweking, tot 35 dagen duren. Na de gisting ondergaat Grenache een rijping in betonnen vaten voor 16 maanden. De andere druivenrassen worden opgevoed in nieuwe, eikenhouten vaten voor een periode van één jaar.

Heerlijk bij wild en krachtige stoofschotels van lam met Provençaalse kruiden.

 

Clos Saint Jean kan probleemloos in één adem genoemd worden met de tophuizen uit de appellatie. Het is een bedrijf met een enorme historie aan internationale topscores. Het is Châteauneuf-du-Pape zoals Châteauneuf-du-Pape bedoeld is. Daarnaast maakt het wijnhuis ook een aantal Côtes du Rhônes die behoren tot de beste uit de appellatie.

“Bottled at the end of March, the 2017 Chateauneuf du Pape seems fully recovered, offering notes of ripe cherries, cola and tree bark. It’s full-bodied, supple and silky on the long finish. Simply a joy to drink and sure to be relatively affordable, it’s the sort of Châteauneuf du Pape that will appeal to newbies and collectors alike.” – Robert Parker’s Wine Advocate

Domaine Clos Saint Jean

Het familiedomein Clos Saint Jean is bijeengebracht in het jaar 1900, door ene Edmund Tacussel. Het werk “Clos Saint Jean” bestaat al vanaf 1910, en heeft altijd gestaan voor traditioneel gemaakte, stoere rode wijnen in wat later de appellation Châteauneuf-du-Pape zou gaan heten. In 2001 namen de twee broers Pascal en Vincent Maurel de beslissing het roer om te gooien en af te wijken van de werkwijze van hun vader, Guy Maurel, die in 2002 voortijdig overleed. Guy Maurel was een hypertraditioneel werkende vigneron, die zijn arbeid het liefst in de wijngaard stak. Door velen van zijn collega-vignerons worden zijn wijngaarden geprezen als “de mooiste van Châteauneuf”. Daar moest toch méér in zitten, dachten de broers. Ze huurden de hulp van wijnmaker Philippe Cambie voor de oogst van 2002. Helaas was die oogst er één die in Châteauneuf niet zo vaak voorkomt: een héle slechte. De broers besluiten helemaal niets onder eigen naam te bottelen en verkopen hun hele oogst in bulk.

In 2003 proberen ze het nog een keer en deze keer gaat het wel goed: ze maken wat misschien wel de beste wijnen van de jaargang zijn. Robert Parker schreef over de Deus Ex-Machina 2003: “Châteauneuf-du-Pape or even red wine in general simply can’t be any better than this”. Dat is misschien een wat overtrokken uitspraak, en Parker heeft zijn eigen smaak, maar het zegt veel over de intrinsieke kwaliteit van de wijn.

Vandaag de dag staan Pascal en Vincent Maurel aan het hoofd van het domein. Oenoloog Philippe Cambie assisteert hen nog steeds en zijn twee creaties “La Combe des Fous” (letterlijk Heuvel der Dwazen, omdat de bewoners van het dorp dachten dat Edmund Tacussel gek moest zijn geworden om dat perceel te gaan beplanten) en “Deus ex Machina” (verwijzend naar de veranderingen die op het Domaine hebben plaatsgevonden) hebben vanaf 2003 hoge ogen gegooid op het internationale wijnpodium.

Het wijngaardareaal is in totaal 43 hectare, maar alleen de beste druiven van de oudste stokken worden gebruikt voor de Estate-wijnen.

Artikel Winespectator